ECEAT

De stichting Europees Centrum voor Eco- en Agrotoerisme (ECEAT) is in 1993 opgericht als organisatie, die zich inzet voor het bevorderen van natuur- en milieuvriendelijk toerisme.

 

Haar bakermat ligt in Oost-Europa. Na de val van het IJzeren Gordijn waren er geen beperkingen om in de voormalige Oostbloklanden vakanties door te brengen. De verwachting was dat veel West-Europese toeristen die voor hen onbekende landen zouden gaan bezoeken. Boeren werden door ECEAT bijgestaan bij het geschikt maken van hun bedrijf voor de ontvangst van vakantiegangers. Ook konden zij trainingen volgen in gastvriendelijkheid, milieuvriendelijk accommodatiebeheer en natuurbescherming. Achterliggende gedachte was dat deze veelal kleinschalige boerderijen met de opbrengsten uit toerisme zouden kunnen blijven voortbestaan en gestimuleerd werden om te schakelen naar biologische landbouw.

 

Op dit moment is ECEAT in 29 Europese landen actief en zijn er ruim 1000 accommodaties bij Groene Vakantiegids aangesloten. Sinds haar oprichting hebben vele tienduizenden vakantiegangers kennis gemaakt met prachtige enclaves van duurzaamheid, die overal op het Europese platteland verscholen liggen en die beschreven zijn in Groene Vakantiegids en op deze website.

 

Alle accommodaties worden op een natuur- en milieuvriendelijke wijze beheerd. Dat kan zich uiten in het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen, het serveren van biologisch voedsel, agrarisch natuurbeheer en het toepassen van moderne technologieën om het milieu te ontzien, zoals biologische waterzuiveringsmethoden en het opwekken van energie uit onuitputtelijke of hernieuwbare bronnen als zon, wind, water, aardwarmte, biogas en/of biomassa.

 

De zorgvuldig geselecteerde vakantieverblijven kunnen ook aangesloten zijn bij aan ECEAT verwante (partner-) organisaties, zoals Ceres Ecotur (Spanje en Portugal) en Bio.de (Duitsland, Oostenijk en Zwitserland). Er zijn momenteel in drie landen actieve ECEAT-afdelingen actief, namelijk in Nederland, Tsjechië en Polen.

 

http://www.groenevakantiegids.nl

Ceres Ecotur.Es

Een zusterpartij van ECEAT International. Ceres Ecotur is ook actief in Portugal en in Spaanstalig Zuid- en Midden-Amerika.

https://www.ecotur.es/

Bio.de

Een zusterpartij van ECEAT International en actief in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

http://www.bio.de

Huttopia Camping & Villages

Huttopia, voor vakanties middenin de natuur!

https://europe.huttopia.com/nl/

NIVON/Amis de la Nature

Nivon staat voor het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk en is de Nederlandse tak van Naturfreunde Internationale (NFI). Het Nivon heeft als doel mens en natuur bij elkaar te brengen en mensen de mogelijkheid te geven zich te ontspannen, elkaar te ontmoeten, te ontdekken en zich te ontplooien. Nivon heeft circa 2500 vrijwilligers en ruim 20.000 leden (2013), die per jaar meer dan 1500 activiteiten organiseren, van kinderkamp tot seniorennetwerk, van Pieterpad tot Natuurvriendenhuizen. Ook organiseert Nivon actieve reizen met respect voor de natuur en zonder winstoogmerk. Nivon noemt zichzelf wel een voor-door organisatie; activiteiten worden georganiseerd in verschillende werkgroepen.

Volgens de oude doelstellingen tracht het Nivon het welzijn van mensen te bevorderen door hen te helpen om hun leven in evenwicht te brengen met de natuur, techniek en cultuur. Het Nivon streeft naar een democratisch-socialistische maatschappij, gebaseerd op vrijheid, gerechtigheid en gemeenschapszin. Het Nivon, als onderdeel van het Wandelnet, heeft een belangrijke bijdrage geleverd bij het opzetten van meer dan 40 langeafstandswandel- en streekpaden in Nederland, waaronder het Pieterpad. De vereniging bezit 14 natuurkampeerterreinen en 14 Natuurvriendenhuizen.

 

Nivon Reizen worden georganiseerd door verschillende groepen binnen de vereniging: lokale afdelingen, regionale bergsportgroepen en landelijke werkgroepen. Het reizenwerk op landelijk niveau kan worden onderverdeeld in NivonJong Reizen voor de jeugd, Spring Reizen voor groepen vanaf 25 tot 40 jaar en 50+ Reizen.

De uitgangspunten van Nivon Reizen zijn:

  • Nivon Reizen zijn groepsreizen. Het groepskarakter past bij het Nivon: samen activiteiten ondernemen en open staan voor contact met anderen
  • Het Nivon-lidmaatschap is niet verplicht
  • Voor-door formule: vrijwilligers organiseren de reizen en ook de deelnemers leveren een actieve bijdrage tijdens de reis
  • Aandacht voor de omgeving: natuur en/of cultuur
  • Duurzaamheid: zo weinig mogelijk schade aanrichten aan de natuurlijke, sociale en culturele omgeving; er worden bijvoorbeeld geen vliegreizen georganiseerd
  • Luxe van eenvoud: soberheid uit zich in de wijze van vervoer, de accommodaties en de bestemmingskeuze

 

In Groene Vakantiegids Nederland, België & Luxemburg zijn 14 Nivon Natuurvriendenhuizen, 14 Nivon natuurkampeerterreinen en 7 Natuurvrienden-accommodaties in België opgenomen, die aangesloten zijn bij de zusterorganisatie Natuurvrienden België of bij de Waalse equivalent Amis de la Nature.

 

http://www.nivon.nl

Stichting Natuurkampeerterreinen (SNK)

De Stichting Natuurkampeerterreinen is een initiatief van Staatsbosbeheer, Gastvrije Nederlandse Landgoederen en Kastelen, Vereniging Natuurlijk Kamperen (VNK), het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (NIVON) en Stichting Goed Kamp (SGK). Doel van deze organisatie is om kleinschalige en rustige kampeerterreinen in een natuurlijke omgeving in stand te houden. Erkende campings mogen het bord ‘Natuurkampeerterrein’ plaatsen en worden vermeld in Het Groene Boekje. Op dit moment zijn 139 terreinen erkend.

Karakteristiek
Een Natuurkampeerterrein ligt altijd in een groene omgeving: een natuurgebied, bos of ander fraai landschap. De meeste terreinen zijn ongeveer anderhalve hectare groot. Omdat er niet meer dan 30 plaatsen per hectare zijn toegestaan, heeft iedere kampeerder de ruimte. Daarmee is ook een grote mate van privacy gegarandeerd en geniet iedereen van de rust en het natuurlijke karakter van de omgeving. Vaste standplaatsen en seizoensplaatsen zijn er niet. Alleen bij aankomst en vertrek mag met de auto over het terrein worden gereden. Op de meeste Natuurkampeerterreinen treft u speelvoorzieningen aan voor kleinere kinderen, maar georganiseerde recreatie-activiteiten staan niet op het programma. Natuurkampeerterreinen liggen op de mooiste plekken in Nederland en óók vaak in de buurt van fiets- en wandelroutes en soms kanoroutes. Daarom zijn ze bijzonder aantrekkelijk voor kampeerders, die te voet of per fiets een trektocht maken. Voor deze bezoekers worden dan ook tot 19.00 uur altijd enkele plaatsen vrijgehouden. Zorg voor het milieu is onlosmakelijk verbonden met de Natuurkampeerterreinen. Vandaar dat veel beheerders kiezen voor duurzaam ondernemen. In Het Groene Boekje wordt per Natuurkampeerterrein beschreven welke activiteiten worden ontplooit in het kader van duurzaam ondernemen en milieubewust accommodatiebeheer.


Het Groene Boekje en de Natuurkampeerkaart
In Het Groene Boekje (€ 14,95) staan alle Natuurkampeerterreinen in het kort beschreven. Bij aanschaf ervan ontvangt u óók de Natuurkampeerkaart, die het recht geeft om van de Natuurkampeerterreinen gebruik te maken. Op alle terreinen, inclusief die bij ECEAT Groene Vakantiegids zijn aangesloten, is deze kaart verplicht. Met de aanschaf ervan helpt u mee om de Natuurkampeerterreinen in stand te houden.

 

http://www.natuurkampeerterreinen.nl

ASNBank

Als u een rekening opent bij de ASNBank en hierop ten minste € 500,- stort, of een ASN Creditcard aanvraagt, ontvangt u Groene Vakantiegids Nederland, België & Luxemburg, de nieuwe editie van 2014, cadeau.

 

Uw vakantiegeld kan de wereld mooier maken:

 

  • Zet uw vakantiegeld aan het werk om de wereld duurzamer en eerlijker te maken. Want dat is het ideaal van de ASNBank.

 

  • We nemen onze verantwoordelijkheid voor de wereld van morgen. Wij kiezen vóór eerlijke handel en duurzame energie, wij zijn tegen kinderarbeid en de wapenindustrie.

 

  • U kunt bij ons betalen, sparen en beleggen met respect voor mens, natuur en klimaat.

 

  • Geniet van onze uitstekende voorwaarden en service. Al 4 jaar op rij zijn wij de klantvriendelijkste bank van Nederland!

 

http://www.asnbank.nl/particulier/home.html