1. Montenegro
  2. Andrijevica
  3. Gornje Grudice
Small map
image

Gornje Grudice

Location and atmosphere

De bouw van deze boerderij is 40 jaar geleden begonnen. Het is derhalve een relatief nieuwe boerderij in een bergachtige en geïsoleerde streek in het stroomgebied van de Lim. De boerderij ligt hoog op ruim 1000 meter. De hoeve bestaat uit twee huizen, gebouwd en ingericht in de eenvoudige stijl van het gehucht. We hebben een kleine boomgaard met pruimen, appels, kersen, walnoten, wilde peren en een tuin voor het kweken van onze eigen biologische groenten. De hoogopgeleide en zeer bereisde familie helpt andere boeren in het dorp bij het hooien en bij de veeteelt. Het landgebruik is traditioneel, kleinschalig en iedereen helpt elkaar. Onze visie is om de kwaliteit van leven van onze eigen familie te verbeteren door actief te leven in contact met de natuur. Daarnaast voelen we een sterke sociale en ecologische verantwoordelijkheid en willen we de lokale tradities, culturele waarden en het lokale, natuurlijke erfgoed behouden en de plattelandsontwikkeling bevorderen, wat zal leiden tot verbetering van de lokale sociaal-economische situatie.

Facillities

Logeren en kamperen bij ons betekent dat u wordt ondergedompeld in het dagelijkse leven van het dorp, kennismaakt met de lokale bevolking, deelneemt aan familie- en boerderij-activiteiten en tijd besteedt aan het verkennen van de natuur. De boerderij is niet groot en zeker niet luxe en de ruimtes bieden geen 100% privacy. U deelt die met de familie en eventuele andere gasten. De accommodatie die wij aanbieden is eenvoudig maar gezellig, schoon en comfortabel. U kunt bij ons terecht voor workshops over fotografie, handwerk, kunstnijverheid en lokale ambachten. Het eten is een groot deel van de hele ervaring van uw verblijf bij ons en het zal zeer waarschijnlijk een aantal van de meest memorabele momenten van uw verblijf opleveren.We serveren traditionele Montenegrijnse gerechten zoals bijvoorbeeld kacamak en ze worden bijna uitsluitend bereid met lokale ingrediënten uit eigen tuin, ons dorp en uit de bossen en bergen rondom ons. U kunt ook zelf deelnemen aan de bereiding van de maaltijden of het maken van brandewijn van pruimen, appels en wilde peren.

Surroundings and activities

De hoeve ligt afgelegen en er zijn weinig vormen van publiek vermaak. Er zijn een paar mensen in het dorp die de gusle bespelen, een traditioneel Montenegrijns snaarinstrument, waarbij wordt gezongen en verhaald. De open ruimten, het vele groen, de planten en dieren zijn fantastisch voor kinderen om mee te spelen en te ontdekken. We organiseren ook familie-activiteiten zoals speurtochten. Er is een breed scala aan wandelingen die verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad. U kunt wandelen in de bergen rondom het dorp of u kunt een aantal van de omliggende natuurparken zoals Biogradska Gora (Биоградская гора, regenwoud) en Bjelasica (Бјеласица) of de bergketens van Prokletije (Проклетије), Komovi (Комови) en Hajla (Хајла) bezoeken. Op de hoger gelegen weiden graast het vee vrij en wandelt u langs de katuns, de zomernederzettingen van de herders die popelen om u te begroeten. Er is een netwerk van mountainbikepaden. Momenteel hebben wij geen fietsen, maar u kunt uw eigen vehikel meenemen of we brengen u in contact met een verhuurder. Het stroomgebied van de Lim is een belangrijk agrarisch gebied, in het bijzonder voor fruitteelt en veeteelt. Desalniettemin is het een tamelijk arme streek, die sterk te lijden heeft gehad van ontvolking. Met hulp van de Europese Unie zijn er enkele initiatieven om dit gebied beter op de kaart te zetten: zo zou Prokletije en Komovi in Montenegro deel kunnen gaan uitmaken van het Balkan Park voor de Vrede, een grensoverschrijdend beschermd berglandschap in Montenegro, Albanië en Kosovo. Ook de ontwikkeling van het grensoverschrijdend plattelandstoerisme kan de economie van de regio ondersteunen. Men is daarom heel concreet begonnen om de katuns te voorzien van zonnepanelen. Het doel is om ze toegankelijk te maken voor wandeltoeristen die van hut naar hut lopen. Vervolgactiviteiten in dit project zijn om de katuns beter toe te rusten als verblijfsaccommodaties, wegmarkeringen langs het parkoers te plaatsen en promotionele activiteiten die moeten zorgen dat potentiële bezoekers worden geïnformeerd over deze diensten.

General information

Opening times accommodationyear roundOpening times campsiteyear roundReservationNecessary during whole year

Languages spoken

English

Lodging

Number of persons6-10Number of rooms3Prices on request

Farm camping

Caravan/campers not allowedPrices on request

Food

Meals availableVegetarian, veganistic or biological meals availableDietary requirements are taken into accountBreakfastLunchDinnerDistance to supermarket10 km

Facilities

Wifi

Tours of the farm

Participation in daily farm-activities possible

Workshops and courses

Detailed information on the environment

Facilities and activities in the surroundings (< 15 km)

Marked cycle routes

Bicycles for rent

Marked trails

Wintersports

Mountaineering

Children

Participation in daily farm-activities possible

Games

Special target groups

not allowed to smoke in the rooms

Pets allowed if agreed upon

Landscape characteristics

Height above sea level (in meters)1059

Forest and/or moorland, mixed agricultural

Mountainous to alpine landscape

Stream, river, canal

Farm production

Small, traditional and ecological farm

Pastural agriculture, Horticulture, Fruticulture

Route description

Nearest cityBerane (Беране, 25 km), Podgorica (Подгорица, 113 km)Nearest villageAndrijevica (Андријевица, 10 km), Murino (Мурино, 6 km)