1. Italy
  2. Liguria
  3. Santa Maria di Maissana/Rio (La Spezia)
  4. Vacanza a Santa Maria di Maissana e Rio
Small map
image

Vacanza a Santa Maria di Maissana e Rio

Location and atmosphere

Rio is een alleraardigst, kleurig bergdorpje op zo'n 25 minuten rijden van de kust bij Levanto en de befaamde Cinque Terre. In Rio hebben we wat land met onder andere een kleine olijfboomgaard met 15 bomen, lavendelteelt en enkele fruitbomen. Daarnaast is er een grote moestuin. We willen in de toekomst wat van onze produkten zoals olijven, lavendelolie aan onze gasten aanbieden. Op dit moment hebben we al groenten, fruit en Sint Jans-olie. Paul en Miriam tuinieren biologisch. Paul is opgeleid als BD-boer op de Warmonderhof. Alle terreinen worden natuurvriendelijk onderhouden, beplant en ingezaaid met veel bloemen, zoals calendula, stokroos, borage ... Water komt uit bronnen. Het energiegebruik is grotendeels nog gangbaar. Waar mogelijk streven we naar verduurzaming in de inrichting van de vakantiehuizen door materiaalgebruik als leemstuckverf, perkoleum: een verfbeits op basis van lijnolie en alkydhars; en muurverf op water of latexbasis, hergebruik van oude materialen en meubels en in de appartementen staan uiteraard milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

Facillities

In Rio verblijft u in de Canonica, de voormalige pastoriewoning, die wij grotendeels gerestaureerd hebben. Het heeft een ruime entree naar de woonkamer (25m2) met een Carrara-marmeren vloer en een goed geoutilleerde keuken, badkamer met inloopdouche, toilet, bidet en wastafel, twee slaapkamers (elk 14m2) met eigen toegang tot het terras (45m2). Vanaf zowel het kerkplein met groenblijvende eiken als vanaf het terras heeft u een spectaculair uitzicht. In Santa Maria di Maissana, een bergdorpje 17 kilometer verderop, hebben wij nog twee appartementen, een vakantiehuis en een studio te huur.

Surroundings and activities

Rio is klein, maar desondanks was er in de Middeleeuwen een kasteel waarvan de ruïnes nu nog getuigen. Het microklimaat zorgt voor voldoende warmte en zo vindt u er onder andere palmbomen, bananenboom en uiteraard olijven. Er zijn veel wandelwegen voor trekkingliefhebbers, die overigens ook met de mountainbike bereden kunnen worden. Er is een fraaie tocht van circa 4 uur naar de Monte Gottero (1640 m), een van de hoogste bergen uit deze regio en ook het punt waar de drie regio's Ligurië, Emilia Romagna en Toscane aan elkaar grenzen. Ook sluit dit pad aan op de belangrijkste wandelroute Alta Via dei Monti Liguri, die van Ventimiglia bij de Franse grens helemaal doorloopt tot Ceparana tegen de grens met Toscane. Ook zijn er aansluitingen met het Parco Aveto en het Parco Montemarcello-Magra. Beide parken liggen in de buurt. Daarnaast is het ook een prima gebied voor mountainbikers. Stafkaarten liggen in het vakantiehuis. In de Fiume Vara, in de vallei van Alte Val di Vara en in de Torrente Gottero, de vallei van Chiusola kan in het voor- en naseizoen aan rafting of kanovaren gedaan worden. De laatste overigens alleen door professionals. In de zomer en nazomer is het waterpeil daarvoor te laag. Sesta Godano, de gemeente waar Rio onder valt, ligt op zes minuten rijden en is voldoende groot voor winkels, cafeetjes en restaurantjes. De Borgo Antico, het oude centrum van Sesta Godano is zeker de moeite waard om te bekijken en dat geldt ook voor de vele dorpjes die rondom Sesta Godano liggen. Cultuurliefhebbers trekken uiteraard naar prachtige steden als Genua, de tuinen van Nervi, Firenze en Lucca of naar de Italiaanse kust met z'n authentieke dorpjes en bekende stadjes als Levanto, Bonassola, Portofino, Chiavari en Camogli en natuurlijk het bekende wandelgebied van de Cinque Terre.

General information

Opening times accommodationyear roundReservationNecessary during whole year

Languages spoken

Italian, Dutch, English

Selfcatering housingunit

Number of persons13Number of holiday units4Price smallest unit per week€ 350-650 per unitPrice largest unit per week€ 545-750 per unit

Food

Sales of own produceDistance to supermarket3 kmDistance to restaurants3 km

Facilities

Wifi

Campfire/barbecue

Natural swimmingpool

Guided excursions in the surroundings

Detailed information on the environment

Facilities and activities in the surroundings (< 15 km)

Marked cycle routes

Marked trails

Special target groups

not allowed to smoke in the rooms

Pets allowed

Landscape characteristics

Forest and/or moorland, mixed agricultural

Hilly scenery

Farm production

Horticulture

Route description

Nearest cityParma (± 110 km), La Spezia (± 35 km), Genua (± 80 km)Nearest villageSesta Godano (4 km), Maissana (3 km), Varese Ligure (13 km)