1. Hungary
  2. Irota (Megye Borsod-Abaúj-Zemplén, Észak-Magyarország: Noord-Hongarije)
  3. Irota Ecolodge
image

Irota Ecolodge

Location and atmosphere

Irota, in het Hongaars aangeduid als een zsákfalu, is een dorp aan het einde van de weg, zonder doorgaand verkeer. Het is een klein dorp met slechts 60 inwoners van wie de meeste tot de Roetheense minderheid behoren. In 2010 hebben Lennard en Jeroen de oude kúria of landhuis in Classisistische stijl van de sloop gered en in oude luister hersteld. Tegelijkertijd is er naar gestreefd om er een CO2-neutraal en energiezuinig huis van te maken, waarbij zonnepanelen en zonnecollectoren zodanig zijn geplaatst dat het monumentale aanzicht niet of nauwelijks wordt verstoord. Bij afwezigheid van aardgas, wordt er gestookt op hout dat in de omgeving ruim voorradig is en bovendien opnieuw wordt aangeplant. Omdat in Irota riolering ontbreekt, wordt het water biologisch gezuiverd.

Facillities

De volgende fase van hun plannen in Irota was de bouw van drie ruime, luxueuze en goed uitgeruste vakantievilla’s (elk 170 m2) en een gemeenschappelijk, met riet gezuiverd zwembad van 6x16m. De vakantiehuizen zijn elk in eigen stijl opgetrokken en uitgerust met alle moderne gemakken. Alle meubels zijn lokaal bij elkaar gesprokkeld en gerestaureerd. De vakantiehuizen zijn ecologisch gebouwd volgens de principes die ook bij het landhuis zijn toegepast. Hoewel in Irota elke week de bakker, de groenteboer en zelfs een banketbakker langskomt, heeft het dorp geen eigen winkels. Dit betekent echter niet dat u verstoken hoeft te blijven van lokale lekkernijen. Lennard en Jeroen kunnen u precies vertellen bij wie u in het dorp eieren, fruit en groente kunt kopen. Geen zin om zelf te koken en benieuwd naar de echte Hongaarse boerendis? Voor een meer dan redelijk bedrag bereidt een van de dames uit het dorp een maaltijd waarop u een flinke tijd vooruit kunt. Vraagt u het ze gerust. Neem ook eens een kijkje op facebook.com/irotaecolodge (kopieer en plak de link in de adresbalk van uw internetbrowser).

Surroundings and activities

U kunt uw verkenningstocht al in Irota zelf laten beginnen met een bezoek aan de Grieks-Katholieke of Uniaten Kerk met haar mooie iconostase, gelegen bovenop de heuvel en met een kapel in het dorp zelf. Irota wordt ook wel de poort tot de Cserehát genoemd, een lappendeken van lichtglooiende bossen en akker- en landbouwpercelen. Het ligt er bezaaid met kleine, landerige dorpjes en het is de fruitschuur van Hongarije: het meeste ervan belandt in de Pálinka, een Hongaarse brandewijn. Er zijn meerdere wandelroutes en mountainbikeroutes uitgestippeld en ook voor vogelspotters is er veel te ontdekken. Vermeldenswaardig zijn verder de kloosterruïne bij Martonyi, het Joodse kerkhof van Szendrő, de Gotische kerk van Szalonna, het grootste boek ter wereld in Szinpetri, het kleinste dorpje van Hongarije Szanticska met drie inwoners en de muurschilderingen in het Roma-dorp Bodvalenke. Op een half uur rijden ligt het Unesco Biosfeerreservaat Aggteleki Nemzeti Park en wat verder weg liggen de belangrijke toeristische wijngebieden van Tokaj en Eger.

General information

Opening times accommodationyear roundReservationNecessary during whole year

Languages spoken

Hungarian, Dutch, English, German, Italian, Romanian, Spanish, French

Selfcatering housingunit

Number of persons18Number of holiday units3Price smallest unit per week€ 620 obv 4p (of € 88,50 per dag, minimum verblijf 2 nachten) Price largest unit per week€ 770 obv 6p (of € 110 per dag, minimum verblijf 2 nachten)

Food

Distance to supermarket6 km

Facilities

Wifi

Card payments possible

Campfire/barbecue

Bicycles for rent

Open-air swimming pool

Detailed information on the environment

Facilities and activities in the surroundings (< 15 km)

Marked cycle routes

Marked trails

Special target groups

(Partially) wheelchair accessible (ramp, doorsteps, stairlift, elevator, etc.)

not allowed to smoke in the rooms

Landscape characteristics

Height above sea level (in meters)184

Forest and/or moorland, mixed agricultural

Hilly scenery

Route description

Nearest cityEncs (42 km), Miskolc (42 km), Tokaj (86 km), Košice (SK, 91 km), Eger (116 km), Boedapest (218 km)Nearest villageLak (6 km), Edelény (20 km), Szikszó (26 km)