1. France
  2. Languedoc-Roussillon
  3. Saint-Laurent-de-Cerdans (Pyrénées-Orientales, Occitanie)
  4. La Solane
image

La Solane

Location and atmosphere

Toen ik in 2008 La Solane kocht, had ik hier in de omgeving al een biologisch fruitteeltbedrijf en camping à la ferme opgezet. Dit landgoed is in de jaren '60 van de vorige eeuw verlaten, het was toen nog een werkende boerderij. In de loop der jaren is alles volledig overwoekerd, veel van de oorspronkelijke landbouwgrond is overgegaan in jong bos. De boerderijgebouwen waren vervallen tot ruïnes en basisvoorzieningen als water, elektriciteit of zelfs maar een toegangsweg en een plek om te wonen ontbraken. De afgelopen tien jaar ben ik hard aan het ontginnen geweest, heb accommodaties gebouwd en een infrastructuur aangelegd. La Solane is grotendeels zelfvoorzienend wat betreft water, stroom en brandstof als hout. Ik probeer alles zo ecologisch mogelijk te doen om deze unieke locatie zoveel mogelijk te beschermen. Wat ik gebouwd heb, is grotendeels van hout van eigen kap en verwerkt in de eigen zagerij. Het project staat nu op het punt om de oude gebouwen weer te betrekken, dan zal het centrale ontvangstgedeelte, de keuken en het sanitair hier naartoe verhuizen. Wat het agrarische gedeelte betreft, heb ik de afgelopen jaren de vijf vlakste hectares gekapt en omheind en nu grazen daar ezels om het land weer geschikt te maken om walnoot- en pistache-bomen te planten.

Facillities

De boomhut is het pronkstuk van La Solane, een compleet huis met alle voorzieningen op zeven meter hoogte in een 250-jarige kastanjeboom, met slaapzolder voor vier personen, beneden een ouderslaapkamer, een badkamer en een open keuken met tafel vanwaar u zo het ruime terras op loopt. Verderop staat een schattig houten huisje met een serre en fantastisch uitzicht, met boven een ouderslaapkamer en op de overloop een stapelbed voor twee kinderen. Beneden is de badkamer en open keuken en een zitgedeelte in de serre. Buiten heeft u een eigen terras. Op het mooiste uitzichtpunt van La Solane staat een ruime safari-tent met tweepersoonsbed en een stapelbed voor drie kinderen. Buiten onder de luifel is de keuken met tafel en stoelen. Het sanitair bevindt zich op 75 meter in het hoofdgebouw. Wat lager op de heuvel onder een groot afdak staat een ruime caravan met tweepersoonsbed en een slaapbank voor de kinderen. Buiten maar onder een luifel is een keukentje. Voor het sanitair loopt u een stukje naar het hoofdgebouw. Er zijn zes ruime plekken om met eigen middelen te kamperen. Ze bieden behoorlijke privacy en u kunt kiezen voor schaduwrijk tot meer open met uitzicht richting de Spaanse grens. Op het centrale terras wordt 's avonds meestal eten geserveerd en er brand een kampvuur. Hier ontmoet u ook de andere gasten.

Surroundings and activities

"La Solane for a holiday away from it all", dekt werkelijk de lading. Als u deze vallei binnenrijdt, komt u vrijwel niets tegen. Als het donker is, ziet u alle sterren die er maar te zien zijn en er is geen enkele vorm van beschaving zover het oog reikt. De stilte is stil en de natuur nog totaal ongerept. De wandelmogelijkheden zijn onbeperkt, zoals op de grensbergkam met uitzichten over Frankrijk en Spanje. De rivier in het dal is aangenaam fris in de hete zomers. De vele historische dorpen en forten in de omgeving, de musea van Dali en Picasso, een heel fijn stuwmeer aan de andere kant van de grens in Spanje op 50 minuten rijden en natuurlijk de Middellandse Zee een stukje verderop zijn belangrijke trekpleisters.

General information

Opening times accommodationyear roundOpening times campsite01-04 t/m 15-10ReservationNecessary during whole year

Languages spoken

Dutch, English, French, German, Spanish

Selfcatering housingunit

Farm camping

Accommodation for rent (such as a cabin, tent, yurt, gypsy wagon, trailer or caravan) etc.Total number of pitches6Number of tent pitches5prices per person€ niet opgegevenPrice tent per night€ niet opgegevenCaravan rental price per week€ in overlegTent rental price per week€ in overlegPrices cabin or bungalow per week€ in overleg

Food

Food-shop within accommodationSales of own produceDinner€ 12,50Distance to supermarket12 kmDistance to restaurants11 km

Facilities

Horseriding

Wellness activities (massage, etc.)

Open-air swimming pool

Facilities for playing outside

Guided excursions in the surroundings

Participation in daily farm-activities possible

Workshops and courses

Facilities and activities in the surroundings (< 15 km)

Bicycles for rent

Marked trails

Guided nature tours

Horseriding

Boatrent

Open-air swimming pool

Health resort

Tennis court

Mountaineering

Children

Small live stock for children

Playground

Highchair

Cot

Special target groups

not allowed to smoke in the rooms

Pets allowed if agreed upon

Landscape characteristics

Height above sea level (in meters)832

Forest and/or moorland, mixed agricultural

Mountainous to alpine landscape

Stream, river, canal

Farm production

Small, traditional and ecological farm

Fruticulture, Forestry

Route description

Nearest cityCéret (40 km), Perpignan (72 km), Figueres (ES, 59 km), Girona (ES, 103 km), Barcelona (193 km)Nearest villageSaint-Laurent-de-Cerdans (12 km)