Reitoral de Chandrexa
Reitoral de Chandrexa is een biologische boerderij die is gevestigd in de voormalige pastorie van de Ribeira Sacra. Het huis is opgetrokken uit steen en kastanjehout en gerestaureerd volgens de principes van de ecologische bouw met groene isolatiematerialen en vernissen. De inrichting is eenvoudig met veel gerestaureerde antieke meubelen. De Reitoral heeft 2500 m2 landbouwgrond waar biologische groenten worden verbouwd. Er is een kleine veestapel van kippen en varkens. En er zijn enkele gaarden met druiven en ander fruit, walnoten en kastanjes.
Er worden drie tweepersoonskamers verhuurd, alle met eigen badkamers en de mogelijkheid om per kamer een bed bij te plaatsen. ’s Avonds schuift u aan bij het diner waar u kunt genieten van seizoensgerechten van de lokale keuken. Alle gerechten zijn samengesteld uit biologische producten, vaak met lams- en rundvlees, maar op verzoek ook vegetarisch. Vergezeld van een streekwijn en huisgebakken brood. Op Chandrexa kunt u in alle jaargetijden meehelpen bij de werkzaamheden. Ervaring is niet vereist, wel leergierigheid en doorzettingsvermogen. In de winters worden de wijnstokken en kastanjes gesnoeid, brandewijnen gedistilleerd, groenten ingemaakt en dieren geslacht. Van het vet worden zepen gemaakt. Er wordt veel tijd in de keuken doorgebracht. In de lente wordt het land geploegd en aardappelen gepoot. In mei wordt maïs en zomergroenten als tomaten, komkommers, erwten, paprika's, pompoenen en courgette ingezaaid. De zomer is de oogsttijd. Er zijn veel groenten binnen te halen en er wordt gehooid om de dieren in de winter te voeden. Het is ook tijd om medicinale en aromatische planten te plukken. In de nazomer halen we de honing uit de bijenkasten en wordt geholpen bij de druivenpluk.
Reitoral de Chandrexa ligt in een ongerept Natura-2000 gebied boven de Sil rivier. De ligging is in het hart van de Ribeira Sacra, een onbekend gebied waar ooit monniken en kluizenaars hun toevlucht zochten, het landschap cultiveerden door er terrassen aan te leggen en tientallen kloosters bouwden. Hier worden de Amandi-wijnen geproduceerd. De opbrengst is klein en de oogst is zwaar door de steile hellingen van deze vallei. Hoger tegen de hellingen vindt u veel kastanje- en eikenbossen. Sommige plekken hebben een subtropisch microklimaat waar u ook kurkeik en aardbeiboom aantreft. U kunt dit gebied het best ontdekken door te gaan wandelen of paardrijden.
General information
Languages spoken
Lodging
Food
Facilities
Boatrent
Guided excursions in the surroundings
Tours of the farm
Participation in daily farm-activities possible
Workshops and courses
Facilities and activities in the surroundings (< 15 km)
Marked trails
Horseriding
Mountaineering
Children
Small live stock for children
Participation in daily farm-activities possible
Special target groups
Working on the farm (in exchange for board and lodging) possible
Member of WWOOF (Willing Workers On Organic Farms)
not allowed to smoke in the rooms
Pets allowed
Landscape characteristics
Forest and/or moorland, mixed agricultural
Mountainous to alpine landscape
Stream, river, canal
Farm production
A full-time farm
Organic or biodynamic farm
Horticulture, Fruticulture, Viticulture and/or olive cultivation, Stock breeding, Poultry