1. Denmark
  2. Gudhjem (Bornholm, Hovedstaden)
  3. Åhave
image

Åhave

Location and atmosphere

Bornholm wordt wel het zonne-eiland genoemd vanwege het zachte klimaat en het hoge aantal zonne-uren. Bornholm ligt in de Oostzee, voor de kust van Zweden en Polen. Het eiland is bekend om zijn gerookte haring. U vindt op Bornholm een buitengewoon, puur licht dat vele kunstenaars naar het eiland trekt. Het eiland is heuvelachtig, groen en vruchtbaar met velden en bossen. Het is samen met Møn het enige stukje Denemarken met een hoge, steile kustlijn. Bornholm beschikt ook over een aantal prachtig witte stranden zoals Dueodde, met fijn zand, duinen en dennenbomen. Onze boerderij Åhave ligt twee kilometer ten zuidwesten van Gudhjem middenin de natuur met uitzicht op de Oostzee. Hier verhuren Margit en Stig twee vakantiewoningen. Margit is kunstenares en zij kan u alles vertellen over de kunstenaars op Bornholm. Het grondgebied omvat 7,7 hectare land, waarvan 5,5 hectare bos waar een beek doorheen stroomt die naar het Bobbeådal afdaalt. Zowel de weilanden als het bos worden op ecologische wijze onderhouden. Hiervoor hebben Stig en Margit het milieukeurmerk Rødt Ø ontvangen, wat betekent dat het ecologische grondgebruik door de overheid is goedgekeurd. Stig verbouwt zelf (nog) geen groente en fruit maar doet wel mee met een gemeentelijk project waarbij biologisch geteeld wordt en hij neemt vaak verse groente en bessen mee naar huis. Zij beschikken over een eigen waterbron. De stenen dammen in het bos zijn beschermd. Alle energie inclusief stroom voor de elektrische auto worden opgewekt door een eigen windmolen. Meubels en huisraad zijn bijna allemaal tweedehands en afkomstig van vlooienmarkten. Er worden milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. Het afval wordt in zeven verschillende stromen aangeboden.

Facillities

Havhytten is een vrijstaande vakantiewoning met eigen tuin en heeft zowel 's ochtends als 's avonds zon en kijkt uit op de Oostzee en het eiland Christiansø. Het woonoppervlak is 55 m2 en is geschikt voor vier personen. Inrichting: woonkamer met kachel, televisie en stereo-installatie; een groot terras met tuinmeubels en barbecue; een open keuken met eettafel; een badkamer met douche. Er zijn twee slaapkamers: één met tweepersoonsbed en één met stapelbed. Vakantiewoning Gårdhytten ligt aan de binnenplaats van de boerderij en tegen de oude stal. Er zijn twee terrassen: één met uitzicht op zee en 's ochtends zon; het andere terras met barbecue kijkt uit op het weiland en het bos en vangt de namiddag-zon. Beide terrassen hebben tuinmeubels voor zes personen. Het woonoppervlak is 90 m2. Inrichting: woonkamer met kachel, televisie en stereo-installatie; een open keuken met eettafel; een badkamer met douche. Er zijn drie slaapkamers: twee met tweepersoonsbed en één met stapelbed. De huurders mogen ook gebruikmaken van de vuurplaats in het weiland bij de beek Bobbeå. De woningen hebben geen internet, maar er is een internetcafé in Sandkaas (kwartier met de auto). U dient contant te betalen bij aankomst. Elektriciteit, water en brandhout zijn inbegrepen. Eindschoonmaak is verplicht. Zaterdag is vaste wisseldag. Tijd van aankomst vanaf 16.00 uur en vertrek voor 10.00 uur.

Surroundings and activities

Åhave ligt vlakbij Gudhjem, een oude vissersplaats. Het was in de 17e eeuw de dichtstbevolkte havenplaats op het eiland, totdat er een pestepidemie uitbrak. In de Middeleeuwen was het een belangrijke plaats voor de haringhandel van kooplieden uit de Hanzesteden. Tegenwoordig is het een toeristische trekpleister dankzij de idyllische ligging. Stig en Margit kunnen u alles vertellen over de activiteiten in de omgeving. De fiets is op Bornholm een populair vervoermiddel. Er ligt 250 kilometer.aan fietspaden. Het Bobbeådal is één van Bornholms mooiste sprækkedalen met een rijke, gevarieerde vegetatie en zeldzame soorten. Vanaf de boerderij kunt u een wandeling door het Bobbeådal maken en afdalen naar de Salene Bugt aan de kust. Ook langs het strand kunt u in alle rust wandelen. Omdat er geen zandstrand is, zijn daar niet veel toeristen. U kunt er wel zwemmen maar vanwege de stenen zijn waterschoenen aan te bevelen. Het dichtstbijzijnde zandstrand met steiger is Melsted Strand, dat even buiten Gudhjem ligt, richting Svaneke, drie kilometer vanaf Åhave. Er is een golfbaan in Rø (5 km). Musea in de buurt: het Oluf Høst Museum in Gudhjem en Bornholms Kunstmuseum bij de Helligdomsklipperne: 22 meter hoge granietrotsen die loodrecht uit zee steken. Voor toeristen zijn de haven en de visrokerijen een vast punt. Er is een door particulieren gesticht museum in het vroegere treinstation waar wisselende exposities zijn van kunst en natuurhistorische objecten. Aan het wandelpad langs de Oostzee bij Salene Bugt, ongeveer 600 meter westelijk van de haven, staan bautastenen, een prehistorisch grafmonument waarschijnlijk uit de Bronstijd of de vroege IJzertijd, de zogenaamde Hestestene of Paardenstenen.

General information

ReservationNecessary during whole year

Languages spoken

Danish, Norwegian, Swedish, English, German

Selfcatering housingunit

Number of persons4-10Number of holiday units2Please bring your own bed linenPlease bring your own towelsPrice smallest unit per week2000-5000 DKK per personPrice largest unit per week2000-6000 DKK per person

Food

Distance to supermarket3 (Gudhjem) km Distance to ecological food store13 (Allinge)Distance to restaurants3 (Gudhjem) km

Facilities

Campfire/barbecue

Natural swimmingpool

Detailed information on the environment

Facilities and activities in the surroundings (< 15 km)

Marked cycle routes

Bicycles for rent

Marked trails

Boatrent

Indoor swimming pool

Children

Highchair

Cot

Special target groups

not allowed to smoke in the rooms

Pets are not allowed

Landscape characteristics

Height above sea level (in meters)176

Sea, beach, dunes, lagoon

Forest and/or moorland, mixed agricultural

Stream, river, canal

Farm production

A part-time farm

Organic or biodynamic farm

Pastural agriculture

Route description

Nearest city
Nearest villageGudhjem (3 km)